Woonwinkels Zijpe
sluit info

Woonwinkels Zijpe

Een plan maken voor één van de oudste winkelcentra van Pendrecht, de Zijpe. Een kleine zus met een heel beroemde grote broer: de Lijnbaan. Hoewel de schaalgrootte en architectuur afwijken, zijn er veel parallellen: een autovrij winkelplein, wonen in één laag boven de eigen winkel, bevoorrading via de ‘achterzijde’, doorlopende luifels die het openbaar gebied omzomen en aaneensmeden, bebouwing in stroken, openheid, transparantie èn bouwen op een menselijke schaal.

Oude foto’s geven een goed beeld van de moderne sfeer in het originele project. De strakke stalen winkelpuien en etalagekozijnen, de indeling van ramen van woningen, de kiosken die als abstracte collages zijn vormgegeven dragen bij aan de moderniteit.

Toch zou je kunnen zeggen dat de architect een volledig moderne uitstraling indertijd niet vond passen in het rurale Pendrecht, waar het eerste deel vrijwel volledig met schuine daken is ontworpen. Zo is een project ontstaan dat de transitie illustreert van traditionele naar moderne architectuur, in een moderne stedenbouwkundige setting. De gevels van de bovenliggende woningen, de schuine daken, toepassing van warme materialen als hout en baksteen en de sterk individuele winkelgevels geven een traditionele tint aan het moderne plein, die zeker niet misstaat.

De originele vormgeving van alle kozijnen, alsook die van de de bestaande dakkapellen aan straatzijde is hersteld. De ranke profielen van de bloemkozijnen aan het plein zijn behouden en de karakteristieke entreepuien en expeditiedeuren aan de straatzijde zijn teruggebracht. Tegelijk is het dak geïsoleerd, evenals alle glasvlakken, zijn de installaties gemoderniseerd en zijn de onbewoonde woningen geheel getransformeerd aan de binnenzijde. Zo hebben we bereikt dat de sfeer van de jaren ’50 is gepaard aan de bouwkundige eisen van deze tijd.

Project:

renovatie 16 woningen en 19 bedrijfsruimten

 

Opdrachtgever:

Woonstad Rotterdam

Friday, 22 April 2016 00:00

deel project