RDM onderzeeboot loods West Rotterdam
sluit info

RDM onderzeeboot loods West Rotterdam

Het bedrijf Ampelmann, als startup begonnen in het RDM Innovation Dock, is een snelgroeiende organisatie op het gebied van maritieme innovatie. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft zich ingezet dit bedrijf langdurig te binden aan de RDM Innovation Campus, aangezien Ampelmann het idee achter de Campus belichaamt. De Onderzeebootloods West, gelegen naast het Innovation Dock, bleek een geschikte uitbreidingslocatie.

De onderzeebootloods west is een jagerloods, die vanwege het geheime karakter van de militaire maritieme innovaties een zeer gesloten karakter heeft. De onderzeebootloodsen zijn de enige in hun soort in Nederland, en dienen vanwege deze status als monument te worden behandeld. Toch bleek de transformatie naar een functionele en moderne loods met een grotendeels geïsoleerde schil mogelijk.

De staalconstructie inclusief de bestaande kraanbanen is geheel gespaard gebleven. Aan de kop van de loods is het gevelmetselwerk naar historisch voorbeeld opnieuw aangebracht tussen de stalen profielen. In de bakstenen gevel zijn verticale raamstroken aangebracht om het ingebouwde kantoordeel van licht en lucht te voorzien. De roldeuren aan de noordzijde zijn gerestaureerd, de 9 meter brede deuren aan de westzijde zijn nieuw. De dakconstructie is, op de bestaande stalen spanten en gordingen, geheel opnieuw opgebouwd inclusief daklichten in de historische vorm. De nieuwe industrieel belastbare vloer van 120 bij 25 meter uit één stuk is een technische prestatie van formaat.

Project:

RDM Onderzeebootloods West, renovatie casco, realisatie industriële bedrijfshal

Opdrachtgever:

Havenbedrijf Rotterdam

Friday, 22 April 2016 00:00

deel project