De Delft Haarlem

Een landmark als stadsentree

Opdrachtgever
Ymere te Amsterdam

Programma
183 woningen, 4 parkeergarages

Omschrijving
De Delftlaan is een belangrijke entreeroute van de stad Haarlem. De gebouwen vormen een herkenbaar ensemble en daarmee een landmark voor deze stadsentree.
Het plan bestaat uit 183 goedkope, middeldure en dure koop- en huurwoningen. Het programma is verdeeld over zes alzijdige volumes die georiënteerd zijn op de omliggende strokenbouw uit de jaren 60 en 70.

Door de volumes ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaan er doorzichten tussen de bouwvolumes vanaf het maaiveld, duidelijk gedefinieerde entreegebieden en open zichtlijnen vanuit de woningen. Door af te wisselen in lage rechthoekige en hogere torenachtige, vierkante volumes is er een afwisseling in besloten, intieme en meer open buitenruimtes.

Aan de zijde van de provinciale weg heeft het plan een statig karakter, met loggia’s met grote glazen puien. Aan de zijde van het binnengebied heeft het plan een meer intieme sfeer met uitkragende open balkons.
De blokken staan op of naast half verdiepte parkeerbakken met groene vegetatiedaken die via de uiteinden van het plangebied zijn te bereiken. Zo is er een groene overgang gecreëerd die vanuit het autoluwe binnengebied naadloos overgaat in het ‘duinlandschap’ aan de westzijde langs de provinciale weg.

Terug naar Appartementen