Aalscholver Fazantlaan Vlaardingen

Revitalisatie

Opdrachtgever
BPA BV Ridderkerk

Programma
500 appartementen, Plint met voorzieningen

Aannemer
Martens aannemingsbedrijf

Omschrijving
Eén van de grotere hedendaagse opgaven is de aanpak van de grote woningvoorraad uit de jaren 60 en 70. Het samenwerken met zittende bewoners, het verbeteren van comfort en imago en het voorkomen van verder onderhoud

De twee hoogbouwcomplexen ‘Fazant’ en ‘Aalscholver’ uit de jaren 70 waren toe aan onderhoud en revitalisatie. Ons doel was de complexen meer tot een eenheid te smeden, en ze te voorzien van een representatieve en ruime entree. Tegelijk met deze ingreep vond groot onderhoud aan de gevels plaats en werden de galerijen op geplust. De grootste uitdaging was het vernieuwen van toilet, badkamer en leidingschacht in de bewoonde woningen in maximaal twintig werkdagen per schacht.

Door beide gebouwen boven de plint in één kleur te omkaderen over twaalf en tien verdiepingen is de eenheid ervan versterkt. Het kader wordt alleen door de hoofd entrees onderbroken. Deze zijn op de begane grond breed genoeg om ruim plaats te bieden aan alle postkasten. In het midden zijn de entrees hoger, om licht en ruimte te bieden aan aankomst en vertrek. In zulke entrees ga je gemakkelijk een gesprek aan en ontvang je vanzelfsprekend bezoek. De bewoners spreken zelfs van ‘onze balzalen’….

De complexen zijn aan voor- en achterzijde voorzien van vrijwel identieke gaanderijen. Aan de zuid- en westkant -de privézijden- zijn de balkons gelegen, aan de noord- en oostzijde zijn de galerijen gesitueerd. Entrees zitten echter aan privé- en galerijzijde. In de nieuwe situatie zijn de voor- en achterzijde dan ook identiek vormgegeven.

Terug naar Renovatie naoorlogs